Hamark Produktion

Hamark Produktion

 

Länderna på Balkan


 

Kosovo

 

Omslag (DVD)

Arbetsblad

Kosovo

Filmen handlar om Kosovo, vårt nyaste land i Europa. Vi får med nya ögon se hur man efter inbördeskriget bygger upp landet på nytt. Landet har en vacker natur med berg och slätter. Vi besöker huvudstaden Pristina och andra städer och platser.

Vi möter en del unga människor och vi får se hur man bor och lever i Kosovo. Men vi får också träffa Mentor som när han var 19 år flydde från Kosovo till Sverige på grund av inbördeskriget i landet. Vi får även veta vilka olika organisationer som hjälpte och hjälper till att hålla ordning i landet och ser till att demokrati råder i Kosovo. Att det är ett land med goda framtidsutsikter råder det ingen tvekan om.

Inspelad: 2010
Av: Ewa och Rolf Hamark
Speltid: 15 min
Målgrupp: Från 9 år
Språk: Svenskt tal + engelskt tal
Ämne: OÄ/ geografi, engelska

Tillbaka


 

Omslag (VHS)

Arbetsblad

Serbien - Montenegro

Många känner inte till så mycket om Serbien och Montenegro - Landet som tidigare hette Jugoslavien. Sebastian är nyfiken på hur det ser ut och ger sig ut på en resa med båda sina syskon. I Belgrad finns bl a parlamentet där den viktiga händelsen ägde rum, då Serbien blev ett demokratiskt land

Montenegro ligger vid Adriatiska havet. Turismen är viktig och ger mycket pengar till landet. Här är det bergigt. Högst upp ligger ett kloster insprängt i berget. Hit vandrar många för att få läkning för kropp och skäl. Barnen träffar många vänliga och trevliga människor under sin resa.

Inspelad: 2004
Av: Ewa och Rolf Hamark
Speltid: 16 min
Målgrupp: Från 9 år
Språk: Svenska

Tillbaka


 

Omslag (VHS)

Arbetsblad

 

Slovenien - Kroatien

Sedan 1991 är Slovenien och Kroatien två självständiga länder.

Slovenien överraskar med att på sin lilla yta rymma både djupa skogar, vackra sjöar och snöbeklädda berg. På en av Sloveniens kända fabriker, Elan, får vi se hur en skida blir till. I Lipica föder man upp de vackra vita lipizzanerhästarna. Huvudstaden Ljubljana är en modern färgstark stad med en stadsdel från medeltiden.

Kroatien  är ett land som har en lång naturskön kust vid Adriatiska havet. Klimatet är varmt och skönt. Därför är det ett populärt turistmål. Vi får träffa Anton, en svensk pojke som åker hit varje sommar eftersom att hans pappa är från Kroatien. V får också uppleva en karneval där nästan alla är med! I staden Gospic ser vi spår efter det hemska krig som varit i landet. I Kroatiens huvudstad Zagreb, som är en modern  industristad, är bl a cafélivet en del av kulturen.

Inspelad: 2001
Av: Ewa och Rolf Hamark
Speltid: 20 min 
Målgrupp:Från 9 år
Språk: Svenska

Tillbaka


 

Omslag (VHS)

Arbetsblad

Bosnien - Hercegovina

Elma är en ung flicka som för tio år sedan flyttade ifrån Bosnien - Hercegovina till Sverige. Nu är hon tillbaka på besök i sina hemtrakter i Sarajevo. Hon träffar gamla vänner och besöker platser som hon brukade vara på som barn. Eftersom Elma är muslim får vi veta lite om religionen islam. Vi får också följa Mirella Popovac, 12 år, när hon är i sin skola och hemma med sin familj. Familjen Popovac stannade kvar i landet trots att kriget härjade runt knuten.

Inspelad: 2003
Av: Ewa och Rolf Hamark
Speltid: 22 min
Målgrupp: Från 9 år
Språk: Svenska

 

Tillbaka