Hamark Produktion

Hamark Produktion

 

Övriga skolfilmer

 


Integration

 

Omslag

Integration

Sverige är idag ett land som har formats av människor från olika kulturer. På så sätt har vi lärt oss mycket nytt. Exempelvis ny mat, ny musik och nya danser. Fler och fler utländska medborgare har kommit hit de senaste tio åren för att söka skydd, bosätta sig, arbeta eller studera. I filmen får vi möta människor av olika nationaliteter som berättar om sig själva och framför sina åsikter om integration.

Filmen ger oss en inblick i Migrationsverkets uppgifter. Vad händer när man kommer till Sverige som asylsökande?

Mentor berättar om när han. 19 år gammal, kom till Sverige på grund av inbördeskrig i hemlandet. Vi får följa honom och hans familj till en lyckad integration.

Filmen ger exempel på nycklar för en lyckad integration men visar också på vilka hinder man stöter på.

Filmen används med fördel som diskussionsunderlag.

Inspelad:
Av: Rolf Hamark och Ewa Hamark
Speltid: 25 min
Målgrupp: Klass 7 - 9, gymnasiet

Tillbaka


Äta bör man

 

Omslag

 

Äta bör man

Äta bör man annars dör man. Äter gör man och ändå dör man. Men vi har ju ingen anledning att påskynda det hela genom att äta fel mat.

I filmen får vi följa Tove som på ett trevligt sätt lär oss VARFÖR, NÄR och – med hjälp av matcirkeln – VAD vi bör äta.

Ett par sånger ur en musikal lär oss dessutom något om näringslära. Transportvägen för maten som vi stoppar i munnen förklaras enkelt genom en animering.

Inspelad:
Av: Rolf Hamark
Speltid: 15 min
Målgrupp 9 - 12 år

Tillbaka


Våra fyra sädeslag

 

Omslag

 

Våra fyra sädeslag

Våra  fyra vanligaste svenska sädesslag är vete, råg, korn och havre. I filmen får vi se hur man på olika sätt använder de olika sädesslagen. Alla vet att man bakar bröd av mjöl. Men man använder också dem till annat. Exempelvis gör man malt av korn.

Vi får också blicka tillbaka och se hur det var när vi till vardags åt mörkt fullkornsbröd och vitt bröd ansågs som fint.

När Benjamin och Elin bakar funderar de över en del, bland annat varför alla inte tål mjöl och vad glutenintolerans är. Att tänka ekologiskt är självklart i vår film.

Inspelad: 2001
Av: Ewa och Rolf Hamark
Speltid: 15 min 
Målgrupp 9 - 12 år

Tillbaka


Från dop till begravning

 

Omslag

Arbetsblad

 

Från dop till begravning

Per och Benjamin  är mest intresserade av att ha kul och spela tennis. Men så har de börjat att fundera på sin konfirmation nästa år. Då dyker det genast upp en del lite svåra frågor. Prästen Kent är den som bäst kan hjälpa dem med svaren.

Vi får ta del av de fyra ceremonierna enligt Svenska kyrkans ordning. Vi får se en liten del av ett dop, en konfirmation, en vigsel och en begravning.
Filmen kan ses som den är, men är också bra som igångsättare för vidare diskussioner. Man kan jämföra likheter och skillnader i olika religioners traditioner.

Inspelad: 2005
Av: Ewa och Rolf Hamark
Speltid: 15 min
Målgrupp: 10 -14 år

Tillbaka


Våga tro på framtiden

 

Omslag

 

Våga tro på framtiden

Det här är en video ni kommer att njuta av, små och stora tillsammans. Ni kommer att nynna med i kryddlåten, fångas upp av ”Skynda, skynda”, varva ner med ”Vänta ett slag” och slappna av med ”Shalom”.

Helsingborg visar sitt somrigaste leende. Härliga barn från Slottshagskyrkans Barnkör sjunger och agerar medryckande. De uppnosiga dockorna Fred och Frida funderar kring så mycket man kan göra tillsammans – när man tar sig tid med varandra. En video som gör dig varmare som människa.

Inspelad: 1998
Av: Ewa och Rolf Hamark
Speltid: 15 min 
Målgrupp: 9 - 12 år

Tillbaka