Hamark Produktion

Hamark Produktion

 

Meny 3


Tillbaka

Ingredienser

150 g riven parmesan eller västerbottenost
1 schalottenlök eller ½ gul lök
5 dl kött- eller hönsbuljong
250 g frysta räkor
2 dl crème fraiche
salt och peppar
smör till stekning
dill, färskriven pepparrot, stenbitsrom till garnering

Vintips:

Louis Bouillot de Bourgogne Brut
nr 7688
ca 100 kronor

Crème Ninon med ostflarn

4 port


Gör så här:

Lägg osten i 8 högar på bakpappersklädd plåt. Grädda dom gyllene i 200*, 10-15 minuter, passa noga! Lossa dom.

Fräs lök och palsternacka mjuk i smör. Tillsätt buljongen. Koka upp och tillsätt ärtor. Sjud i ca 2 minuter.

Mixa soppan med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt crème fraiche, salta och peppra. Späd ev med mer buljong.

Häll upp i varma skålar. Strö över dill och pepparrot. Lägg en klick rom i varje. Servera soppan med ostflarnen och ev varma bröd!


Ingredienser

4 port potatismos
1 äggula
4 bitar färsk lax à 150 g
salt & peppar

Laxsås
½ finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
smör till stekning
100 g babyspenat
3 dl crème fraiche
2-3 msk fisk- eller hummerfond
1-1½ dl vatten
150 g fint tärnad färskrökt lax (spara något till garnering)
1 äggula

Vintips

Delicato Viognier Chardonnay
nr 6315
75 kronor

Lyxlax med potatismos

4 port


Gör så här:

Rör ner äggulan i potatismosen. Spritsa/klicka den varma potatismosen i 4 smorda formar eller allt i en större smord form. Krydda laxbitarna och bryn runtom. Lägg dom i formarna.

Fräs lök och vitlök till såsen mjuk i smör. Låt spenaten fräsa med i ett par minuter. Krydda. Tillsätt crème fraiche, fond och vatten. Låt puttra några minuter.

Ta kastrullen från värmen. Rör ner rökt lax och äggula. Peppra.

Fördela såsen över laxen i formarna och gratinera i 225*, 10-15 minuter till vacker färg infinner sig. Garnera med dill och ev med rökt lax. Servera genast med en sallad.

 


Ingredienser


Botten
3 dl vetemjöl
¾ dl florsocker
100 g kallt smör
1 äggula
ev 1 msk kallt vatten

Fyllning
4 ägg
1 dl socker
1½ dl vispgrädde
1 dl konc exotisk juice

Tillbehör

1 tamarillo (frukt från Sydamerika)
physalis
4-8 passionsfrukter
vispgrädde
citronmeliss

Vintips

Asti Araldica
nr 7750
ca 60 kronor

Exotisk frukttarte

8 bitar


Gör så här:

Blanda snabbt samman bottnen i matberedare eller för hand. Kavla ut degen och klä en form, 24 cm i diameter. Nagga och sätt in i kylen ca 30 minuter.

Vispa samman ägg och socker. Tillsätt vispgrädde och sist juicen. Häll fyllningen i formen och grädda i 175*, ca 30 minuter. Kakan ska vara krämig i mitten.

Låt svalna. Servera en tunn klyfta av tamarillo och några physalis till varje portion. Gröp ur passionsfrukterna och häll över. Vispad grädde är gott till. Garnera med citronmeliss!