Hamark Produktion

Hamark Produktion

 

Länderna i Östeuropa


 

 

Omslag

Arbetsblad

Östra Europa

I denna film får du en översikt över vad som är gemensamt för de flesta länderna i Östra Europa.

På denna DVD finns också förutom översiktsfilmen även korta presentationer av följande länder:

Vitryssland 10 min, Ukraina 11 min, Rumänin 13 min, Bulgarien 7 min.

Filmen ingår i serien "Vårt Europa" som företaget producerar i samarbete med Lars Hamark Filmproduktion FilmProArte.

Språk: Svenska
Av: Ewa & Rolf Hamark
Målgrupp: Från 9 år
Inspelad: 2008

Tillbaka


Polen

 

Omslag

Arbetsblad

Polen

En film om grannlandet Polen, där vi tar oss från kustslätten i norr genom det centrala låglandet och till bergskedjan Karpaterna i söder.

Vi besöker några av dom viktigare städerna i landet: Warszawa, Krakow och Gdansk. Hemma hos den polska familjen Urniaz träffar vi Janek som är 10 år. Han låter oss följa med till sin skola och får träffa hans kompisar.

Vi bekantar oss en del med Polens långa och svåra historia
Och får oss en tankeställare när vi blickar in i koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau.

I ett återuppbyggt modernt Polen vill filmen förmedla den vilja och kämparkraft som alltid funnits hos det polska folket och som finns än idag.

 

Språk: Svenska
Speltid: 12 min
Av: Ewa & Rolf Hamark
Målgrupp: Från 9 år
Inspelad: 2001

Tillbaka


Rumänien

 

Omslag

Arbetsblad

 

Rumänien

I filmen får vi träffa Magdalena och vara med när hon efter många år besöker sina hemtrakter. Samtidigt får vi lära oss lite mer om landet.

Vi tar oss upp i det vackra alplandskapet Transsylvanien och besöker den gamla medeltidsstaden Sighisoara där Dracula en gång lär ha bott. Vi hälsar på hos barnen i det moderna familjebarnhemmet, Caminul Felix, och ser hur de har det.

Naturligtvis besöker vi huvudstaden Bukarest som också brukar kallas ”lilla Paris”. I Bukarest, byggde den före detta presidenten och diktatorn Nicolae Ceausescu ett jättelikt palats som är världens näst största byggnad.

Sedan 2007 är Rumänien en del av den Europeiska Unionen. Stoltheten går det inte att ta miste på. Förväntningarna är stora och Rumänien är ett land som säkerligen kommer att synas framöver i Europa.

Språk: Svenska
Speltid: 22 min
Av: Ewa & Rolf Hamark
Målgrupp: Från 9 år
Inspelad: 2007

 

Caminul Felix

Felix familjebyar i västra Rumänien och i södra Thailand är verksamheter som möter övergivna och föräldralösa barns behov av omsorg och stöd för fysiska, emotionella, sociala och andliga livs-områden sedan 1990.

Caminul Felix International är en obunden, kristen organisation med band till Australien, Norge, Storbritannien, Sverige och USA. Verksamheten beror till stor del av stöd från privata faddrar och understödjare, stöd från företag och kyrkor och har utvecklat ett omfattande nätverk med internationella volontärer och sponsorer.

Besök gärna deras hemsida

Caminul Felix

Tillbaka


Vitryssland

 

Omslag

 

Vitryssland

Belarus eller Vitryssland, som landet heter på svenska, är ett vackert land och ligger i östra Europa. Landet har länge varit okänt för många, mycket beroende på att det länge tillhörde Sovjetunionen. I filmen delar vi med oss av det vi fått veta, när vi var där och filmade.

Att Vitryssland har behållit sina nära band till Ryssland och sitt odemokratiska förflutna går inte att ta miste på . Det var t ex inte så lätt att filma var som helst.

I filmen besöker vi huvudstaden Minsk - där vi bland annat får träffa Sasja, 12 år, och hennes pappa och mamma. Vi följer med Sasja till hennes skola en vanlig dag. 

Vi tar oss också ut till landsbygden, där Pavel och hans familj bor. Livet levs under mycket enkla förhållanden. Naturligtvis märker landet fortfarande av förödelsen efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Bland annat är en stor del av åkermarken obrukbar.

Även om Vitryssland är ett fattigt land, utan större naturresurser, och dessutom en diktatur- vågar några få ungdomar engagera sig för demokratin. Därmed finns det en chans att Vitryssland en dag kan bli en riktig demokrati.


Språk: Svenska
Speltid: 21 min
Av: Ewa & Rolf Hamark
Målgrupp: Från 9 år
Inspelad: 2005

Tillbaka


Ukraina

 

Omslag

Arbetsblad

 

Ukraina

Ukraina är ett vackert land med milsvida åkerfält så långt ögat kan nå. Floden Dnjepr delar landet och rinner ut i Svarta havet. De få berg som finns är bergskedjan Karparterna.

Halvön Krim är mest känd för den sk "Jaltakonferensen" som ägde rum i staden Jalta i andra världskrigets slutskede.

I den lilla staden Chevernitsi får vi träffa Irene Vakuvara och hennes familj och se hur de lever och bor. I huvudstaden Kiev får vi ta del av vad som hände under den sk oranga revolutionen 2004. Vi besöker även Gammelsvenskbyn där man fortfarande pratar svenska.


Språk: Svenska
Speltid: 23 min
Av: Ewa & Rolf Hamark
Målgrupp: Från 9 år
Inspelad: 2006

Tillbaka