Hamark Produktion

Hamark Produktion

 

Göran Skytte - Söndag med MassajerOmslag video
Söndag med Massajer

 

Bild från Tanzania
Bild från Tanzania

 

Göran Skytte
Göran Skytte

 

Rolf
Rolf talar på frukostmöte

Söndag med massajer


Filmen "Söndag med massajer" av Göran Skytte spelades in under 2007 och skildrar livet i Chitego, en liten bosättning för massajer på den torra stäppen i centrala Tanzania. I denna film medverkade Rolf som filmfotograf.

Invånarna i denna massaj-by har nyligen övergått till kristendomen. Det innebär stora utmaningar, både för den kristna missionen och för massajerna. Människorna lever med urgamla sedvänjor, samtidigt som en ny tid tränger sig på.

Hövdingen i byn har 10 hustrur och 48 barn – vad säger kyrkan om månggifte? Unga flickor blir omskurna – hur hanterar prästen frågan om kvinnlig omskärelse?

Göran Skytte följer livet i byn. Både under gudstjänst i kyrkan och under krigarnas traditionella dans i skenet av nattens fullmåne.

Här finns kvinnan som bygger sitt hus av kospillning, den unge mannen som opererar en sjuk ko med sin machete, mormodern som i hyddan sjunger för en nyfödd baby – men också samtal om framtiden med bl.a. prästen och den blivande hövdingen.

Producent: Göran Skytte
Inspelningsår: 2007
Filmfoto: Rolf Hamark
Längd: 36 minuter. Svensk version

Om du vill köpa filmen får du gå till Göran Skyttes hemsida. Klicka på länken nedan:

>>Länk till Göran Skyttes hemsida


Fakta om Göran Skytte


Lars Göran Skytte, född 13 mars 1945 i Västra Skrävlinge, Skåne län, är en svensk journalist, kolumnist och blev journalist år 1972 vid 27 års ålder. Han uppger att den händelse som förändrade hans syn på journalistiken som yrke var Watergateaffären, vilken han anser vara den moderna journalistikens födelse.

Skytte arbetade inledningsvis med undersökande journalistik om skattesmitning och liknande. Han var en del av 1960-talets vänstervåg och spelade en tid i progg-gruppen Kabaréorkestern, vilken Mikael Wiehe bildade efter upplösningen av Hoola Bandoola Band. Han är barndomsvän med Wiehe, en vänskap som fortfarande består, och har spelat dragspel, trumpet och flöjt på flera av Wiehes skivor.

Göran Skytte är numera egen företagare och journalist och medverkar bland annat som kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida. Han har politiskt övergått till högerkanten och blivit övertygad kristen. Han har offentligt sagt att han tror det är tack vare Den Helige Andes ingripande och plan över hans liv som gjort honom till en framgångsrik journalist.

Skytte väckte också en viss uppståndelse efter att ha angripit den förre ärkebiskopen K.G. Hammar och dennes liberala syn på kyrkan, samt att Hammar avfärdat jungfrufödsel.

Källa: Wikipedia, 2009