Hamark Produktion

Hamark Produktion

 

Stengrunden - Långfilmen
Filmens omslag


From movie
Genomgång av manus

 

Savonius
Christian Arin

 

Bo Giertz
Bo Giertz

Långfilmen "Stengrunden" bygger på en av Bo Giertz romaner och hade premiär 2007. Filmen har sålts i över 1200 exemplar. Den visas nu i hela världen. Boken var en av de viktigaste böckerna i Sverige under 1900-talet. Fortfarande är den högaktuell och läses av många.

Från och med augusti 2008 finns långfilmen med textning till svenska och engelska. Filmen är dessutom försedd med studiematerial, korta filmade avsnitt där man kan välja att se filmen uppspelad i avsnitt. Efter varje avsnitt ställer professor Anders Jarlert frågor som relaterar till det man just sett. Man kan också välja att skriva ut ett större antal samtalsfrågor via en pdf-fil.

Själv kom Rolf i kontakt med boken under gymnasietiden.
- Vi satt i pappas bil och resonerade då Berth Löndahl, numera kyrkoherde i Bunkeflo utanför Malmö, stack till mig boken. Den här har hjälpt mig, sa han.

Långfilmen består både av del 1 som spelades in 1995 och del 2 som spelades in 2006. Filmen finns både på DVD och VHS. Före detta förlagschef och journalist Ruben Baggström skrev i nära samråd med biskop Bo Giertz, manus för långfilmen "Stengrunden".

Med DVD:n följer bonusmaterialet som innehåller filmer från inspelningarna 1995 och 2006. På bonusmaterialet finns dessutom en sekvens där Ruben Baggström läser manus för biskop Bo Giertz och professor Anders Jarlert berättar om manuset.

Producent: Rolf Hamark och Insamlingsstiftelsen Stengrunden
Förlag: www.stengrunden.org
Utgivningsår: 2007
Längd: 100 min
System: DVD
Pris: 250 kr, beställ en 10 exemplar, betala för 8.

 

 


För offentlig visning i församlingar eller dylikt ta
kontakt med insamlingsstiftelsen Stengrunden:


Anna Ehde Malmberg, 042-37 48 10
Rolf Hamark, 042- 29 39 50
Stig Ekelund, 042-298 85

The quality of the production is reminiscent of Bergman at his best and deserves high commendation. The acting is superb and truly deserves all the recognition that it has recieved".

Sagt av Ted Baehr, USA:s främsta kristna filmkritiker"

 


Boken
Bokens omslag

Om handlingen

Berättelsen utspelar sig i början av 1800-talet. Klassamhället gav obeveklig makt åt överklassen, där också prästerna ingick. Men ute i den småländska bygden levde bönderna i fattigdom, där varje dag var en kamp mellan liv och död.

I filmen får vi följa den unge prästen Henrik Savonius. Han tvingas lämna en tjusig fest i prostgården och istället åka till ett sjukbesök i en liten bondgård. Johannes är döende och behöver få frid med Gud. Prästen Henrik sviktar men Kristina kommer till undsättning med de förlösande ord som kan befria Johannes från förtvivlans mörker. Den unge pastorsadjunkten möter människornas verklighet och fromhet vilket småningom leder till att även han själv får ett gudsmöte...

— Prästen får uppenbara problem att hantera den verklighet han möter. Han försöker hjälpa den gamle mannen att få frid i själen. Men kan klarar det inte. Han har ju bara läst, men inte upplevt något än. Han saknade erfarenhet, säger Rolf Hamark.

I den fullbordade långfilmen får vi fortsätta följa Savonius, som nu kämpar för att rensa ut allt det onda som han möter där ute i verkligheten. Han predikar bot och bättring. Men genom sin frispråkighet retar han starka krafter inom församlingen.

Anna Ehde Malmberg, förlagschef och församlingspedagog, gör jämförelser med dagens samhälle:
— Det är så mycket som är oförsonligt i dag. Alla gör ju fel ibland. Att få nåd handlar om att bli älskad för den man är, utan att behöva förtjäna den. Du duger alltså precis som du är.

Nåd och försoning är Stengrunden budskap.
— Även om Stengrunden är den första svenska kristna långfilmen, ska man se den som en film om livet, säger Rolf.

Stengrunden är inspelad på Fredriksdal i Helsingborg och i Östergötland. Sex professionella skådespelare medverkar samt ett 50-tal statister